The Grand Parliament and MTV siege, Budapest 2006 (retro)

A nagy Országház és MTV ostrom (retró anyag)

ELVTÁRSAK, ELKÚRTUK! NEM KICSIT, NAGYON... (2006 május, Öszöd), de nyilvánosságra az év szeptember 17-én került.

Alighogy ezek a szavak elhangzottak az öszödi beszéd részeként,  no meg a hazudtunk, hazudtunk, stb. bölcs mondása, ...meghökkentő reakciók indultak el. Tömegtüntetések, minek célja az volt, hogy Gyurcsány mondjon le. A tiltakozások kicsúcsosodása a Parlament és a Magyar Televízió ostroma volt, ahol a tömeg felgyújtott mindent ami éghető volt.

Persze ezek az események hamar szétfutottak a világon és megjelentek a nemzetközi rádiók Tv-k és non stop sugározták az eseményeket. Hát, tény, nagy buli volt. 

A rendőrök tanácstalanok voltak, a tömeg agresszív, igaziból látva az akkori vezetés impotens hozzáállását, rosszabb végeredmény is lehetett volna.

Ez a blog nem a politikáról szól, így nem mondok a múlt e kis szeletéről sem prót, sem kontrát. De egy biztos, a Gyurcsány beszéd megalapozta a baloldal szétesését és a FIDESZ több évtizedes hatalmát.

De egy érdekességet azért elmondok, ami talán ide köthető. A Gyurcsány Ferenc 2009-ei lemondása előtt egy évvel Hajóson voltam a Hepp borozóban. Javában iszogattunk. Amikor kicsapódott a bejárati ajtó és Bajnai Gordon és csapata nyomult be. Rövid ideig voltak ott,  mert stábjával rohantak tovább. De szóba állt velünk és volt egy érdekes beszólása, amit akkor nem hittem el, azt hittem, hogy blöfföl.

Azt mondta, hogy el van döntve, egy év múlva már én leszek a miniszterelnök (amúgy jó hangulatban volt és nem volt piás). És milyen fura véletlen vagy inkább prófécia volt ez, valóban így lett. Egy év múlva 2009 áprilisától valóban Bajnai Gordon lett a miniszterelnök.

Ilyen esetben azért elgondolkodik az ember a háttérhatalmon, hogy van-e vagy nincs, van e olyan csoport, vagy csoportok akik a háttérből irányítanak és előre eltervezik a történéseket, a változásokat. Ha  nincs ilyen, akkor Bajnaiban egy új Nosztredámuszra találtunk.

No, nem akarok mást írni erről a témáról, bár nyílván hogy bőségesen lehetne, hisz akkor az ujabb kori magyar történelem egyik legfurcsább eseménye zajlott.


Inkább a parlament és TV ostrom képei közül posztolok néhányat. Esti felvételek, ezért vannak köztük picit életlenek is, de ez már így is, úgy is történelem.


Néhány dal a forradalomról

Revolution- the anthemRevolution - By Ur SideDiplo - Revolution Megjegyzés küldése