Prága (Prague)

                      Prága, az imádott bohém város.

Prága az egyik kedvelt városom. Arany városnak, száztornyú városnak is hívják. Élmény utcáin csavarogni. A Moldva két partján terül el.

Viszonylag Magyarországról is hamar elérhető és hát szerintem az egyik vonzereje a jó sör, sörök. Prága a világ legjobb söreinek a városa. Derekasan bizonygattuk is magunknak. A prágaiak szerint csak az mondhatja el, hogy sörözik, aki legalább 5 korsó sört megivott, ha kevesebbet iszunk, akkor az csak sörivás. Én Gyula barátommal teljesítettem a normát. Ráadásul a legjelentősebb sörözőket is bejártuk. És hát ott sem maradhatott le a jó sör. Nyeltük is a korsókat, az aranyló barna színű folyadékot, mint kacsa a nokedlit.

Prágában nagyon sok söröző van. A legnevesebbek közül néhányat felsorolok:
Az Aranytigrishez (U Zlatého Tygra)
A Kehely (U Svejka-U Kalicha) – ez a söröző szerepelt a "Svejk a derék katona" című regényben.
A Medvebocsokhoz (U Medvidku)
Pinkász sörözője (U Pinkasu)
A Fekete Ökörhöz (U Cerného vola)
Szent Tamás söröző (U Tomasu)

Van még több is, de mi a négy nap ott létünk alatt ezt a hetet jártuk végig. Persze a legtöbbet Svejk sörözőjében időztünk. No azért ettünk is kitűnő konyhájuk választékából.

Érdekes, hogy a város területén a kőkorban is laktak és az országot valamikor Bohemian-nak is hívták.

1989 után hihetetlen fejlődésnek indult a város. Előbb a belvárost és a zsidó negyedet renoválták, majd szinte egész Prágát. Nagyjából 1 170 000 ember lakja, majdnem annyi mint Budapestet. Közép-Európai regionális ellátó központtá szeretnék a várost fejleszteni (Magyarország is) és ez részben sikerült is nekik, láthatóan sokkal jobban és gyorsabban fejlődnek mint Magyarország. Hollywood is felfedezte őket. Nagyon sok filmet forgattak és forgatnak Prágában és filmstudióiban.

Az éjszaki élet káprázatos. Ezt az éjjeli tömegközlekedés is segíti. Éjjelente 9 villamos közlekedik. Sok a sétáló utca és a vendéglátó hely. Mint fentebb említettem Prága kocsmáit vétek kihagyni. De kihagyhatatlan az óvárosi barangolás, a zsidónegyed, az Újváros a Venczel térrel, a Hradzsin negyed, a Károly híd, no meg ismétlem, Svejk, a derék katona sörözője.

Prágában nagyon sok színház van, talán még 100 felett is van számuk. Igen sok galéria is működik. Az utcákon folyamatosak az események, akciók, bemutatók, utcazenészek, hapeningek, utcaszínházak, stb...

Prága jó néhány híres embernek is a szülővárosa volt. Többek között:
Rainer Maria Rilke költő
Jaroslav Hasek író
Franz Kafka író

De Prágában élt:
Johannes Kepler csillagász
Wolgang Amadeus Mozart zeneszerző
Antonin Dvorák zeneszerző
Albert Einstein fizikus
Karel Capek író
Milos Forman filmrendező
Martina Navratilova teniszező

Szóval ennyi ember nem tévedhet. Prágában nagyon jó volt és most is jó lakni. Az ott töltött néhány nap alapján az ország régi neve jut eszembe: Bohemian. Valóban a bohémok földje és városa.

Aki megteheti az csak egyszer próbáljon meg kijutni. Szíve az után vissza vágyik ebbe a lüktető, élő városba.


Néhány fotót osztok meg Prágáról. De nem tudnám kihagyni a cseh zenét sem. Úgy hogy mindkettőhöz jó szórakozást.

Tereza Kerndlová: Tepe Srdce MýCzech Folk MusicKarel Gott: My 21 Favourite Czech Songs (1970-1979)NO Style: Show Time (czech rock music)
Megjegyzés küldése