Pattaya Music Festival - 2015
                 Pattajai Zenei Fesztiválok (Pattaya Music Festivals)!

Pattaya valamikor a fesztiválok városa volt. Minden év december 23.-a után elkezdődött az egy hetes „Pattaya Countdown Fesztivál”. A Bali Hai Bay-on, vagyis a kikötő mellett tartották. Iszonyatos sok kultúrális programokkal tarkított buli-sorozat volt ez. A legnagyobb thai rock zenekarok játszottak. 

Itt láttam először a legfőbb kedvenceimet, a Clash-t, a Potato-t, az Endorfin-t, Big Ass-t, Silly Fools-t és kismillió más jó bandát. Kirakodó vásárok, kocsmák, büfék, játékok színesítették a fesztivált.

Sajnos a területet lassan beépítik, így egyre kevesebb ember fér be a koncertekre. Valamikor, amikor a Clash-t láttam, még akár 500 000 ember is elfért. Én még annyi embert soha sehol nem láttam, mint a pattayai Clash koncerten és meg merem kockáztatni, hogy voltak rajtuk ötszázezren.

Aztán elkezdtek építeni egy 50, talán még ennél is magasabb lakóépületet, aminek az építése 3 éve leállt. Engedély nélküli építkezés volt, a katonai kormány leállította. Ekkor már várható volt, hogy a városvezetőt és a városvezetést leváltják. Így is történt. Most a giga épület torzóként áll ott, részben eltakarva a PATTAYA felíratott, ami a város védjegye.

Sajnos, az építkezések tovább folytak. Felépítettek egy nagy területet elfoglaló parkolóházat is. Ezzel persze a fesztiválok gigantikusságát is tönkretették. Jelenleg a Pattaya felirat alatt felépített nagy színpad előtt jó ha 50 000 ember fér el.

Aztán volt a minden tavaszon megtartott „Pattaya International Music Festival” Ezt a First Roadon a tengerpart melletti főutcában tartották. Nagyon sok színpad volt felállítva az északi parttól a Walking Street-ig bezárólag. Külön színpada volt a Hard Rock Cafe-nak és a Central World Árúháznak. Minden színpadon más tipusú zene ment. 

A nagyszínpad a ’Central Road’ tengarpartba betorkoló részén volt felállítva. Itt voltak a legnagyobb bandák és természetesen a legnagyobb tömeg.

Aztán minden novemberben volt a Pattaya Music Festival. Ezt szintén a Beach Road mellett, egy nagyon nagy üres telken tartották a Hard Rock Cafe-hoz közel. Ide is befért akár 100-200 000 ember is. És szerintem mindig voltak is annyian.

Sajnos 2 éve leállították ezeket a nívós rendezvényeket. Idén sem lesz semmilyen fesztivál és nem megerősített hírek szerint sajnos 2008 tavaszán sem. Kisebb fesztiválok nyaranta is voltak, azok is elmaradtak. De valamikor volt Tűzijáték fesztivál is. A tűzijáték mindenhol a leglátványosabb programokhoz tartozik. Az emberek az egész világon imádják, itt is.

Jelenleg néha a Central World kis szinpadán kisebb thai bandák játszanak és ennyi. Meg a Third Road mellett üzemelő zenés klubokban (van vagy tíz) láthatóak a thai nagy nevű rock együttesek koncertjei. Ide külföldi ritkán jut el, ez a thaiak szórakozó helyei. 

Biztos, hogy egyszer megint elindulnak ezek a fesztiválok, ezek a bulik, de kérdés hogy mikor? Pedig minden fesztivál vonzza a túristákat is, hisz sokan kíváncsiak a thai zenei életre, meg amúgy is, olyankor rock and roll és jeahhhhhhh van.


A most látott videót 2-3 éve csináltam, talán 2015-ben az őszi „Pattaya Music Festival”-on. Iszonyatos tömeg volt. Felírtam a zenekar nevét, de a lomtár-jegyzeteimben most nem találom. Hát, ilyen az öregedés.

Megjegyzés küldése