Eric Clapton

A Magical Guitarist: Eric Clapton (Egy varázslatos gitáros: Eric Clapton)

Eric Clapton 23. albumát hallgatom. A címe „I Still Do”. Gyönyörű, hátborzongató dallamok. Minden szépség benne van, amit csak a rock zene tud kifejezni. Clapton megunhatatlan.

1945. március 30-án született Angliában, Ripley-ben. Tizenharmadik születésnapjára kapta első akusztikus gitárját. De a dúrva húrok miatt nehéz volt rajta játszani, így abbahagyta a tanulást. De rá két évre csak furdalta a lelkiismeret és a blues zene hatására mégis elkezdett hosszú órákat gyakorolni. Kitartó volt. Grunding magnójára felvette a játékát és folyamatosan visszahallgatta. Addig gyömöszölte a gitárt, míg azt nem érezte, hogy játéka tökéletes.

Tizenhét éves korában csatlakozott első bandájához az angol Roosters-hez. Itt játszott 1963 augusztusáig. Ugyan ez év októberében már a Yardbirds-ben találjuk. Innentől kezdve minden zenekara rock- és blues legenda. 1965-ig marad a Yardbirds-sel. Clapton stílusa annyira egyedi volt, hogy hamar az angol zenei élet kimagasló zenésze, híressége lett. 1964.decemberében játszott a Yardbirds-el először a Royal Albert Hallban. 1965-ben adták elő a „For Your Love”  című dalukat is. Innentől kezdve a banda populárisabb lett, Clapton nem örült neki, mivel a bluest jobban preferálta.
El is hagyta a bandát és maga helyett egy másik legendát javasolt, névszerint Jimmy Page-t.

Clapton 1965 áprilisában a Jonn Mayall & The Bluesberakers-hez csatlakozott. De közben közös felvételeket készített Jimmy Page-el is. Még tag volt John Mayall bandájánál de rövidesen elkezdett próbálni Jack Bruce-al és Steve Winwood-dal.

A John Mayall & The Bluesbreakert végül is 1966 júliusában hagyta el és véglegesen csatkakozott a  Cream-hez, ehhez a korszakos zenét játszó rock trióhoz. A nevük, de különösen Clapton neve legenda lett, az a zene amit akkor játszott, ma is korszerűnek hat. Olyan kifinomult és különleges zenét produkáltak, hogy az akkori időkben valóban zenei krémek voltak, pedig a konkurencia igen nagy volt. Sok-sok jó angol banda volt az időben.

A Cream tagjai kimagaslóan tehetséges zenészek voltak és a szakmai sajtó ki is nevezte őket szupergrupnak.
Tagok:
---Ginger Baker – dob, ütős hangszerek, ének
---Eric Clapton – szóló és ritmus gitár, ének,
---Jack Bruce – basszusgitár, ének, billentyűs hangszerek, harmónika, cselló (sajnos ő meghalt 2014-ben)

A zenekar 1966. július 29-én debütált, de a hivatalos bemutatkozásuk 1968-ban a Sixth Annual Windsor Jazz & Blues Festivalon volt.

4 albumot jelentettek meg, de az a rock zene csúcsa, a rock zene gyöngyszemei.
Megjelent nagylemezek névszerint:
Fresh Cream (1966)
Disraeli Gears (1967)
Wheels of Fire (1968)
Goodbye (1969)

Eric Clapton pályafutás sajnos tele van buktatókkal, tragédiákkal is. De az élet ilyen. A jót néha rossz is követi és fordítva. De ezekből a negatív folymatokból kilábalt. Élete során annyi jót adott az embereknek, annyi jó zenével kápráztatta el a rajongókat, hogy pályafutása, neve már kitörölhetetlen, arany betűkkel ott ragyog az Akasha krónikákban.

Sok mindent lehet még róla írni, hisz jószerével még csak a Creamig jutottam el és fogok is még írni. De erőmből most csak ennyire futotta.

Eric Clapton szólólemezei:
       Eric Clapton (1970)
       461 Ocean Boulevard (1974)
       There's One in Every Crowd (1975)
       No Reason to Cry (1976)
       Slowhand (1977)
       Backless (1978)
       Another Ticket (1981)
       Money and Cigarettes (1983)
       Behind the Sun (1985)
       August (1986)
       Journeyman (1989)
       Rush (1992)
       From the Cradle (1994)
       Pilgrim (1998)
       Reptile (2001)
       Me and Mr. Johnson (2004)
       Sessions for Robert J (2004)
       Back Home (2005)
       Clapton (2010)
       Old Sock (2013)
  I Still Do (2016)

E pillanatban még mindig a legutolsó albumát hallgatom, az ‘I Still Do”-t. Kitűnő zene, mint mindig. Békés, letisztult, szeretetet árasztó dallamok. Bár nem karácsonyra készült, mégis egy igazi karácsonyi muzsika ez. Az ünnep, a béke, a család, az öröm jut a dalok hallatán az ember eszébe.

Zárásként mit is mondhatnék, mint azt, hogy szeressétek Eric Clapton zenéjét. Időnként hallgassátok őt és lelki békére találtok.


Nem tudom, hogy nem hivalkodás-e az, amit most írok, de végülis mindenki azt gondolja róla, amit akar. Hiszi vagy nem, tulajdonképpen nem számít. Clapton hálistennek követ engem a Twitteren. Sőt, most már beszélgetünk is. Igaziból én még most sem nagyon hiszem el, hisz ez annyira valótlanszerű. De mégis igaznak tűnik.

Néhány dalt is megosztok veletek, a kedvenceim közül.

Cream: White RoomEric Clapton: Reptile [Live Video Version]Eric Clapton: Spiral
És egy bónusz dal.

Eric Clapton: I Shot The Sheriff (Live from Crossroads 2010)
Sajnos Eric Claptonról saját fotóim nincsennek. Így hát az internetről gyűjtöttem le néhányat:

Megjegyzés küldése