Árkádok (hungarian hard rock band)

             Egy elfeledett hard rock együttes!? Korai rock hősök: Az Árkádok!

Néha rendet próbál csinálni az ember és a portalanítással olyan dolgok is előkerülnek, mit ha szándékkal keresne az ember, soha nem találja meg. Így jártam én az Árkádok együttessel. Megtaláltam egy fekete-fehér negatívot. Kíváncsi voltam kik vannak rajta, beszkenneltem és hát nem pont az Árkádok volt rajta, igaz elsősorban a Szűcs testvérek. Nem vagyok benne biztos, de valószínű, hogy egy Acélkarácsony című rendezvényen készültek a fotók a Petőfi Csarnokban. Ismét RETRÓZNI hívlak benneteket, igaz csak néhány fotóig és néhány dalig. Szóval a negatívot gyorsan digitalizáltam és máris elétek tárom. Mindent csak frissiben. Az „alfi magic world blog” már csak ilyen.

Az Árkádok együttes két míves tagja a Szűcs testvérek volt, úgy mint Szűcs Norbert (gitár) és Szűcs Mihály (basszus gitár). A többiek neve csak azért lényegtelen, mert annyi tagcsere volt, hogy számomra követhetetlen. De a zenekarban mindig jó zenészek játszottak, olyanok, akik számtalan nagy magyar rock bandában játszanak az Árkádos kalandjuk óta.

A Szűcs testvérek az Astoriánál üzemelő Csepei Tibor magán zene iskolájában kezdték a zenei tanulmányaikat, majd az OSZK-ban  folytatták, ahol egy évig gyűrték az ipart és azután még jöttek más tanárok is, akik a zenei tudást beléjük ültették, ez még legalább 2 évig is eltartott. Ma már mondhatjuk, hogy mindez az operáció sikeres volt. Persze közben a zenekar már működött, rendületlenül játszottak, kluboztak.

Az első nagy próbálkozásuk az ismertség felé az 1986-os AORTA (Amatőrök Országos Rockzenei Találkozója) volt, de itt nem arattak különösebben nagy sikert, így hát lenyelték a békát és nyomultak tovább, várva a következő nagy alkalomra. És az is eljött.

Bejelentkeztek az 1988-as AORTÁ-ra is, de a babér még itt sem nekik termett. Viszont rá két hétre az ORI-ban működési engedélyt szereztek és elindulhattak a hard rock zenekarok rögös útján, de már nem is sikertelenül.

Az akkori idők egyik figyelemre méltó hard rock zenekarává váltak. Mondhatnám azt is, hogy szinte legenda övezte őket. Jöttek aztán a klubok, kisebb nagyobb fesztiválok, no és az előzenekaroskodások. Az egyik ilyen esemény 1989 áprilisában zajlott a Petőfi Csarnok szabadtéri színpadán, ahol a Lord egyik előzenekara lehettek.

Majd eljött az 1989 év vége is, amikor szintén a Pecsa színpadán a legjobb hard rock zenekarok versengtek a közönség kegyeiért, ez az esemény pedig az Acélkarácsony nevű koncert volt. Jó kis buli volt. Azt hiszem erről Lőrinczy Attila (az egyik legnagyobb segítője az akkori metál zenekaroknak) sokat tudna mesélni, hisz ő is ott volt és lelkes Árkádok segítő is volt.


Azért még Szűcs Norbertről illik írni, hisz ma ő a magyar zenei élet egyik kulcsfigurája. Ha humorosan fogalmaznám meg, akkor azt mondanám, hogy korunk zenei RANGHALMOZÓ-ja: producer, többszörös platina- és aranylemezes szerző, billentyűs, hangmérnök, gitáros (nem is akármilyen), Artisjus-díjas zeneszerző, szóval mondom én, nem akárki ő. Igaziból egy külön blogot érdemelne, majd egyszer, talán ezt is meglépem. 

Néhány dal következik az Árkádoktól.

Árkádok: Héjj, ide nézzÁrkádok: Rabságban éltünk
Árkádok: Nincs megállásÁrkádok: Elhagyom az otthonomMegjegyzés küldése