Humor, humor, humor.

                                                   Új műfajok a humorban.

A magyar ember életében a humor, a paródia mindig központi szerepet játszott. A magyar humor igen harsány, vaskos, tele van élettel. Soha nem felejtem el, hogy gyerek koromban milyen sok vaskos viccet hallottam. Voltak viccmesélők, akik szüretnél, fonásnál, közös kártyázásoknál, kukorica morzsolásnál és még sok más közös programoknál vicceket meséltek. Egy részét ma pornó viccnek definiálnák.

Kitűnő parodistáink és kabaré színészeink voltak és vannak. Igazi röhögést hoz ki az emberből az, amikor egy parodista egy ismert személyt, politikust, sztárt utánoz. Nagyon de nagyon sok nevet lehetne felsorolni  Talán aki legelőbb beugrik az a Hofi Géza, Gálvölgyi János, Nádas György és a többi.

Úgy 25 évvel ezelőtt (az elit váltás után) a humorban is új szelek csapkodták a levegőt. A TV-n keresztül eljutottak hozzánk az amerikai stand up komédiások műsorai. Kinek tetszik, kinek nem. És elindultak a magyar stand uposok is, hogy meghódítsák az országot. A hagyományos humor ezzel lassan sorvadásnak indult. A régi kabaré sztárok a háttérbe kerültek, lecsökkent a fellépési lehetőségük. A stand up egy időre mindent kiölt.

Azért az utóbbi években látok egy kis változást. A kabaré legfontosabb fórumában a Magyar Rádióban hetente hallható rádió kabaré műsor. Az adás szerkesztői (hála nekik) vegyesen kezdték el szerepeltetni a humor mindkét műfaját. A régi nagyok közül néhányan ismét megjelentek ezekben a műsorokban. Említhetek néhányat: Éles István, Bach Szilvi, Nádas György, Ihos József, stb.

Egyszer a Nádas Gyuri kifakadt, hogy az ő humorukra már nincs is  szükség, pedig bizton mondhatom, hogy dehogy nincs. Sokkal érettebb, kifejezőbb, mélyebb, jobban üt az a humor, amit előre megírnak, begyakorolnak míg tökéletesen nem üt.

A stand up esetleges, sokszor humortalan. Ma már nagyon sokan vannak és sok köztük a nagyon rossz (ez csak az én véleményem). És nagyon sok jó is van köztük. Ha valaki a rádió kabarékat hallgatja, meggyőződhet róla. De azért hiányoznak a régi nagy kabaré színészek.

A rendszerváltásnak hívott elit váltáskor egy más  formájú humoros műfaj is betört hazánkba. A travi show-k. És hogy mik is ezek. Talán ma már mindenki tudja, nőnek öltözött fiuk sztárokat utánoznak, néha már már művészi szinten. Nagyon sok jeles képviselői voltak, vannak. A régiek közül néhány név: Zsazsa Tax, Csodálatos Mandarinok, Chepy, Posta Irén, Giselle és a napjainkban is hódító Lady Dömper, Matthias, Amanda Elstak, Sophie (kitűnő táncos is), Marlon Extravaganca, Evy. És külön ki kell emelnem Terry Blacket, aki valamikor a nemzetközi piacot is meghódította, vagy ott van Madam Kio. Közös műsoraikat nagyon nagy nevű német és francia politikusok is végig nézték, még az akkori Nato főtitkár is a feleségével együtt. A travi show-kban is két elágazás van, az egyik nagyon humoros és parodisztikus, a másik pedig igen látványos revű elemekkel tarkított. Ajánlom nektek, hogy egyszer nézzetek meg egy ilyen műsort.  

Ezt a műfajt már nem csak a meleg klubokban lehet látni, hanem nagyon sok rendezvényen, diszkókban, fesztiválokon. Napjaink megszokott művészeti ága lett. És irtó humoros tud lenni, én csak tudom, sokat végignéztem és szét röhögtem magam. Ezeket a műsorokat idehaza is a sztár- és zenei világ számtalan híressége végignézte és műsoraikra rendszeresen járt. Nagyon sok travi művész az évek során színházaknál is el tudott helyezkedni és megbecsült tagja lett a színész társadalomnak.


Most néhány képet osztok meg veletek ebből a világból. Már a fotók láttán is tátva marad a szátok.


Egy travi show Pattayán:

Megjegyzés küldése