The Rock Pub-Bangkok, Thailand

The Rock Pub-Bangkok
Ha valaki rock rajongó és éppen Thaiföldön nyaral, ha van ideje, sok esetben próbál a neki megfelő szórakozóhelyre találni. Thaiföldön mindenhol nagyon sok kocsma van, ahol élő zene hallható. Itt ugynevezett vendéglátós zenekarok játszanak, főleg rock zenét, abból is a hagyományosat. Ilyen helyre egy rock rajongó bármikor nyugodtan beülhet, sörözgethet, zenét hallgathat. Annyi van belőlük, hogy meg sem lehet számolni. De vannak nem vendéglátós nívós rock klubok is. Ezekben a kocsmákban már normális rock zenekarok játszanak. Bangkokban 2 olyan rock pub van, ahol nemzetközi zenekarok  is fellépnek, ezek ismert,  igen nagynevű bandák.
Az egyik ilyen neves rock klub, a most bemutatásra kerülő 'The Rock Pub', a másik az 'Immortal Club'. A két koncerthelység vetekszik egymással. Ha valamelyik banda leköti az egyik helyen a bulit, a másik helyen már nem fogadják, mert konkurenciák. Mindkét hely jó helyen fekszik, könnyen megközelíthető. Thaiföldön a szaksajtó minden héten, hónapban összesíti a legjobb szórakozóhelyeket, és pontozza, hogy az adott időben melyik a legjobb. Ez a két rock klub szinte mindig benne van az első ötben, sokszor az első helyen. A legtöbb első helyet az Immortal produkálja. No, de most a The Rock Pub van soron.
 The Rock Pub a Payathia roadon van a Hollywood Street Building szórakoztató negyed területén. A magasvasútról a Ratchathewi megállónál kell leszállni. És hogy könnyebbé tegyem az elérhetőségét még segítek egy kicsit. A Ratchathewi megálló a Siam Parragontól egy megállóra van. A Siam Parragont és a Central World-öt pedig, amik egymás mellett terülnek el, szinte minden magyar túrista felkeresi, mindenki ismeri. No szóval a The Ruck Pub jó környéken van. Ez a terület tele van kocsmákkal, büfékkel, éttermekkel, shopokkal.  No meg jó kávézókkal. Nem megerősített hírek szerint még Steven Seagal is a környékre jár kávézni, ha Bangkokban van. (Sztárvadászok figyelem). A Rock Pub hétfőtől szombatig van nyitva. Vasárnap zárva vannak, de ha pont olyan banda van túrnéban, akiknek csak a vasárnap jó, akkor kinyitnak. Rugalmasak. A klub tulajdonos egy kínai származású thai család. A papa és a mama intézi a gazdasági dolgokat, kezeli a  belépőjegyeket, az ő csemetéjük, a fiuk pedig a szervező. Amikor mi ott voltunk, akkor a fiu épp amerikában volt, így nem tudtunk vele személyesen találkozni. De a papával igen. És azért írok erről egy kicsit többet, hogy a magyar zenekarok is értsék, hogy miért nehéz ide kihozni magyar bandát.  A tulaj elmondta. Önálló gázsit ismeretelen bandáknak nem fizetnek. Nem fizetnek repjegyet se kis bandának, se nagynak. A nagy amcsi és európai bandák, akik náluk fellépnek általában vannak annyira népszerűek a thai közönség előtt , hogy telt házat vonzanak, de még így sem kapnak mindig önálló gázsit, általában százalékosak a bulik. Mint a főnök elmondta, sok amerikai banda ingyen lép föl.  Ezzel hazájukban nő a nimbuszuk, dicsekednek vele. Érdekes, hogy az Immortal főnöke is ugyanezt mondta. A zenekaroknak ez jó marketing, hisz hazájukban a  sajtó bőven ír róluk és a TV-k is beszámolnak a túrnéikról.  Több lemez fogy. És még szponzor is akad. Tehát visszatérve, a bangkoki kluboknak csak így éri meg bandákat felléptetni. Ha kis, névtelen külföldi együttes jönne a klubba játszani, akkor vagy csak ingyen léphetnek föl, vagy százalékosan.  De egy ismeretlen bandának még ez is rizikós, igen rossz az, ha a koncertjükön nincs egyetlen vendég sem. És igaziból így még a büfének és a klubnak sem éri meg, nem termelődik bevétel. A The Rock Pub-ban a büféket a tulaj működteti.
A klubnak média kapcsolata kevés van, tv meg szinte semmi. Tehát nem tudják TV-ben, Rádióban és a nagy országos lapokban promontálni a fellépőket, de még a bangkoki médiákban sem. A thai rock sajtó ír időnként róluk. Egyetlen promóciójuk az internet, az online rock sajtó. Az online sajtók közlik a bulikat, írnak róla előzeteseket, de ez kevés, a TV - és Rádió promóciók nagyon hiányoznak. Így aztán pont azoknak, akiknek a legnagyobb szüksége lenne rá, hogy itt ismertté váljanak, reklám nélkül maradnak. Így a fellépni kívánó zenekarról kutya sem tudja, hogy kik, honnan jöttek, milyen zenét játszanak. A klubnak van egy kis létszámú törzsközönsége, de hogy ezek közül mikor mennyi jön el, az változó. De egy bulit erre nem lehet alapozni. A klub amúgy egy helyiséges, de igen hangulatos.  A piák nem drágák. Nagyjából 300-400 ember tud bezsúfolódni, de akkor már egy gyufaszálat sem lehet elejteni. A belépők ára attól függ, hogy ki lép fel. A nagyon kis thai bandák fellépésénél még néha belépőt sem kérnek, igaz gázsit sem kapnak. Az átlag belépő árak 200-2000 baht között vannak.
Amikor ott jártunk 2015 szeptemeber 29 - én, már dugig volt a hely közönséggel. Azt hittük, hogy be sem férünk. A bejáratnál nem volt kapus, vagy pénztáros, így hát beálltunk az ajtóhoz, hisz beljebb nem tudtunk menni. Minden dal után nagy tombolás volt, persze közben is. Olyan meleg volt benn, hogy még a mennyezet is sírt a párától, az izzadtságtól. Megvártuk a koncert végét. A közönség szétszéledt, mi maradtunk, Mindenkit kitessékeltek a teremből aki nem odavaló, minket hagytak, így tudtunk találkozni a zenészekkel és a tulajjal.

Néhány szó a Sick of It All - ról és az előzenekarról:
Az ázsia túrnéjuk előzenekara a King Ly Chee zenekar volt. Ez a hardcore banda hong kongi illetőségű. Nem hiszem, hogy Magyarországon nagyon ismertek lennének, bár túrnéztak Európában is. Ázsiában nagyon népszerűek, gondolom ezért is lettek ők az előzenekar. A formáció 1999 - ben alakult. Több nagylemezük jelent meg, úgy mint a :
We Are Who We Are (2000)
Stand Strong (2003)
Under One Flag (2006) with Good Reason
Unite Asia (2008)
Time Will Prove (2012)
CNHC (2014)
Legismertebb, legnépszerűbb dalaik a Scream  for Love, a Cnhc és többek között a Lost in a World.

A főzenekar a népszerű amcsi hardcore punk csapat volt, a SICK OF IT ALL. Ők 1986 - ban indultak.
Ismertebb slágereik a Death or Jail, a Take the Night Off és a Road Less Traveled
Az állandó tagok:
·         Lou Koller – vocals (1986–present)
·         Pete Koller – guitar, backing vocals (1986–present)
·         Armand Majidi – drums (1986–1989, 1992–present)
·         Craig Setari – bass, backing vocals (1992–present)
·          
Félmillió nagylemezt adtak el a világon.  Az első nagy lemezük nem aratott valami nagy sikert. A legjelentősebb albumuk a harmadik, a Scratch the Surface. A Step Down című kislemezük zenéje  1995-ben bekerült egy  népszerű sorozatba, a Beavis and Butthead-be, azon belül  a Premature Evacuation epizódba.
2015 - ben ázsiai túrnén vettek részt.  Szeptember 29-én voltak Bangkokban. A The Rock Pub-ban léptek fel.
Studóalbumaik:
·         Blood, Sweat and No Tears (1989)
·         Just Look Around (1992)
·         Scratch the Surface (1994)
·         Built to Last (1997)
·         Call to Arms (1999)
·         Yours Truly (2000)
·         Life on the Ropes (2003)
·         Death to Tyrants (2006)
·         Based on a True Story (2010)
·         XXV Nonstop (2011)
·         The Last Act of Defiance (2014)

A sikeres 2015-ös túrné hatására 2017 - ben megismétlik a fellépés sorozatot. Japánban 6 koncertjük is lesz. Bangkokban a The ROCK PUB-ban október 12 - én lépnek fel. Novemberben európai túrnén lesznek. Magyarországon nem lépnek fel, de Bécsben igen, még pedig november 7.-én az Arénában.
Megéri megnézni őket.

A fotók a bangkoki 'The Rock Pub' - an készültek.
A fotókon a The Rock Pub-ot, a King Ly Chee zenekart, a Sick of It All bandát, Boros Attilát, Szűcs Alfrédot és a Sick Of It All énekesét Lou Kollert láthatjátok a társaságunkban.Megjegyzés küldése