Som Lajos

                       Méltatlan körülmények között halt meg Som Lajos

Som Lajos nemrég múlt 70 éves (1947 - ben született). Életében is élő rocklegenda volt, a halála pedig nevét örök legendává emelte.

Tehettem volna föl csak Som Lajos képeket. De úgy gondolom, hogy nagyobb megtiszteltetés, ha az egyik legjelentősebb zenekarával készült közös fotókat posztolom ki nektek. A Piramist. Úgy emlékszem, hogy ez a fotósorozat egy nagy Budapest Sportcsarnok előtti koncert sajtótájékoztatóján készült. A zenekar nyílt titok, hogy a Révésszel való rossz viszonya miatt szünt meg. Ezen a néven azóta is működik zenekar az énekes Csokival, de sokak szerint messze nem közelíti meg az eredetit.

Napjainkban Révész Sanyi  Závodi Janóval teltházas Piramis nosztalgia esteket tart. Azért valljuk be, igaziból a Piramis Révésszel volt a Piramis. Tiszteletre méltó hogy Révész Som Lajos halálával kapcsolatban méltóképpen emlékezett róla meg.

Lajosnál a belvárosi (V. kerületi) lakásásban többször is volt szerencsém fönn lenni. Ekkor még a Karda Beával élt. Látványos luxus  lakás volt. Üzleti ügyben voltam nála, a Hajnal Gabi hozott össze bennünket.  Eu-s raklapokkal akart kereskedni. Ebben kért segítséget. Németországba exportálta volna. 

Azután viszonylag sokszor találkoztunk. Időnként meghívott a szülinapi bulijára. És időnként írt a Mórickába. De a Senator megalakulásáról is többször értekeztünk és meghívott egy próbára, de az végülis nem jött össze.

Legutoljára tavaly áprilisban láttam egy P. Mobil bulin, sajnos már nagy betegen. Árnyéka volt önmagának. De stikában mindenki őt figyelte. Az erkélyen ülve úgy végig ülte a koncertet, mint egy múmia, meg sem mozdult, csak nézett előre. A mellette lévő asztalnál ültem. 

Sokszor gondolkodtam, hogy ez mítosz rombolás, vagy nem. A barátai helyesen teszik-e, hogy elviszik a bulikra és így mindenki látja az állapotát, vagy nem. Lajosnak ez a jó, vagy nem. Sikert okoz-e még neki az, hogy robotként dedikálja az odalépőt, de rájuk sem néz, időnként talán még azt sem tudja, hogy hol van. Buta, hibás döntései, lépései miatt róla elmondhatjuk, hogy a Mennyből a Pokolba jutott. Végülis úgy gondolom, hogy igen, hogy a segítői jól tették, hogy vitték a bulikra, köszönetet érdemelnek, hisz csak ők voltak Lajos segítői életének utolsó éveiben, hónapjaiban.

Szegényes körülmények között élő lelkének, biztos hogy jót  tett a kimozdulás, és kimondottan ajánlatos volt a magány ellen. Mégegyszer mondom, tisztelet azoknak a barátainak, akik folymatosan ápolták, segítették, vitték-hozták koncertrekre. Fárasztó lehetett. Érdekes, hogy Lajos halálával kapcsolatban őket a nagy médiák nem szólaltatták meg. Pedig legjobban ők érdemelték volna meg.

Som sok hibát követett el életében, de ne ezt nézzük. Például mit számít már az, hogy beszervezték besugónak. Semmit. Tiszteljük benne azt a zenészt, basszusgitárost, aki játszott a Neotonban, a Tűzkerékben, aki az akkori idők egyik legnagyobb bandáját indította el a Radics Bélával, a Taurust. Aki megalkotta a magyar rock zene egyik legnevesebb bandáját, a Piramist, no meg a Senatort.  Sok tízezer ember tombolt a bulijain. A rajongóknak örökké a szívében marad.

Som Lajos, Isten és Buddha legyen veled. A teremtő segítsen ismeretlen utadon. Ezzel a dallal emlékezzünk rá.

Megjegyzés küldése