Lencse főzelék (Thick Lentil Soup or Lentil Casserole)

Lencse főzelék - ha húst is rakunk bele, akkor 'Lencse egytálétel' (Thick Lentil Soup or Lentil Casserole)
Magyar étel (Hungarian food)
Néha az ember eltelik a jó magyar levesekkel, pörköltökkel, hisz azért valljuk be, hogy a legtöbb ételünk elég nehéz lakoma. A télre fel kell készülnünk, kell a kalória. Bizony néha az ember könnyedebb valamire is vágyik. Ilyen a most közölt ételrecept. Lencse egytálétel. Tájjelegű. Ahány megye, annyi féle. Ez egy sűrű leves, de akár főzeléknek is megteszi. Még a mediterrán népek is megirigyelhetik. A színe nem éppen szívbemarkoló, hisz olyan színe van, olyan, ... nem akarom kimondani, az íze viszont fenomenális. Hálistennek nekünk is vannak gyomorkímélő ételeink. Azért ismerve magunkat, ha valaki megfőzi, biztosra veszem, hogy belelopik egy kis husikát. Ez nem baj. Ha viszont valaki elhízott és candidás, akkor ha húst is tesz bele, ha megteheti vagy mangalica, vagy szürkemarha legyen vagy garantált háztáji sertéshús. De tehet bele más húst is, jöhet a háztáji csirke, kacsa, liba, pulyka. A candidások a belefőtt sárgarépát dobják ki, mivel belefőzni lehet, de nekik megenni nem.

6-8 főre (to 6-8 people)
Hozzávalók: (Ingredients)

1 kiló lencse jól megmosva, esetleg előtte a lencsét néhány órára beáztatva. (1 kg lentil)
2-3 szál sárgarépa  (2 carrots)
3 szár szárzeller (3 celery stems)
2 fej közepes vöröshagyma (2 head medium onions)
3 gerezd fokhagyma (3 cloves of garlic)
3 evőkanál finomított napraforgó olaj (3 tablespoons refined sunflower oil)
2 közepes babérlevél (2 medium sized bay leaves)
1 mokkáskanálnyi friss, vagy morzsolt zsályalevél  (1 mocha spoonful of fresh or dried sage leaves)
1 mokkáskanálnyi friss vagy szárított rozmaring (1 mocha spoonful of fresh or dried rosemary)
tengeri só ízlés szerint (sea salt to taste)
törött bors ízlés szerint (broken pepper to taste)

Elkészítés: (Preparation)
01. Lábosban felteszünk 2 liter vizet és elkezdjük forralni. (We pour 2 liters of water into the pot and start to boil)
02. Vízben jól átmossuk a lencsét. (Wash the lentil well in water.)
03. Meghámozzuk a zöldségeket. (Peel the vegetables.)
04. A hagymát apró kockára vágjuk. (Cut the onion into a tiny dice)
05. A sárgarépát apró kockára vágjuk. (Cut the carrots into a tiny dice)
06. A szárzellert 1 cm-es karikákra vágjuk. (The celery stalk is cut into 1 cm circles.)
07. A fokhagymát megreszeljük. (We cut the garlic very finely)
08. A hagymát, a sárgarépát, a zeller szárat és a fokhagymát hozzáadjuk a fővő leveshez. (Add onion, carrots, celery stalks and garlic to the cook soup)
09. Beletesszük a babérlevelet. (Let's have the bay leaf.)
10. Nagyjából  50-60 percig főzzük. (Cook for about 50 to 60 minutes.)
11. Ezután a babérlevelet kiszedjük belőle. (Then the bay leaf is removed from it)
12. Tengeri sóval, zsályalevéllel, rozmaringgal ízesítjük. (Season with sea salt, sage and rosemary.)
13. Addig főzzük, amig a lencse szétfőtt. (Cook it until the lentil has sliced)
14. Ezután adjuk hozzá az olajat és még 10 percig főzzük. (Then add the oil and cook for another 10 minutes)
15. Kenyérrel tálaljuk - lehetőleg élesztőmentes kenyérrel. (Serve with bread - preferably with yeast-free bread)
Ha valaki nem tud meglenni hús nélkül, az még az elején tehet bele fél kiló bármilyen húst. (If someone likes with meat, at the star of cooking, add half a kilogram of meat, cut into dice)


Ha nagyon ízlett és megnyaltátok a tíz újjatokat, akkor jelezzetek, én meg nagyon fogok örülni.






Megjegyzés küldése