Gyula B. Deak - The King of Blues in Hungary (Deák B. Gyula - a blues magyarországi királya)      A blues zene koronázatlan magyar királya. A Lóri mutatta be nekem. Nagyon rég történt. Amikor a Csepeli Papírgyárban elindítottuk Lóránttal a P. Mobil klubot, a Gyulát is hamar lehozta. Ült a dobogó szélén és a Lóránt meg csak kérdezte, kérdezte. Aztán egy-két dal erejéig beszállt  énekelni a klubban fellépő zenekarok mellé. Aztán lett egy Hobo Blues Band nevű együttese, aminek az énekese lett. Számtalanszor fellépett a klubunkban (PIK) és a nyári klubunkban a Papírgyár strandján. A HBB-vel is fellépett, de vendég énekesként beszállt a P. Mobil koncerteken is. A közönség mindig nagy nagy ovációval fogadta.  Sokszor sok rendezvényen találkoztam vele. Mindig közvetlen volt, mindig megismert. Tesónak szólított, mint majdnem mindenkit.

      Az évek során 'Bill kapitány' lett a titulusa, Chuck Berry budapesti koncertje óta pedig az, hogy ő a legfeketébb hangú fehér énekes

      1948-ban született. Jelenlegi együttese a Deák Bill Blues Band. A Hobo Blues Band-en kívül a legnevesebb zenekara még a legendás Syrius együttes volt. ismertségében, karrierjében a legnagyobb lökést egy Omega-koncert jelentette számára, amikor 1979 körül a Hobóval felléptek a Kisstadionban az Omega nagy létszámú közönsége előtt.   

      Hobóval hol jó a kapcsolata, hol meg meglehetősen rossz. A Hobó mintha egyszer nagy nyilvánosság előtt lecigányozta volna, de lehet hogy nem jól emlékszem. Szerintem olyanok ők, mint egy rossz házasság, Billnek Hobó a szükséges rossz. Az utóbbi években mintha megint együtt léptek volna fel különféle koncerteken
.
       Élete során számos díjat kapott - Állami Ifjúsági díj, Artisjus-díj,  a Magyar Érdemrend Lovagkeresztje díj,... talán ezek a legfontosabbak.
      8 szólólemeze jelent meg, 4 filmben szerepelt. A színházi szerepei sem csekély számúak,  7 darabban színészkedett.  Neve ma már legenda. Persze neki is megvan a mindennapi baja, időnként betegségek gyötrik, ha jól emlékszem az adóhivatallal is megvívta csatáját.

     Amikor ezek a fotók születtek, az jó rég volt. Valamikor 1990 körül. Ha még pontosabbak akarunk lenni, akkor 1990 szeptembere körül. És a fotók alapján a szakavatott közönség már tudja, a fotókat a Hajógyári szigeten csináltam.


Jöjjön ráadásnak egy Deák Bill dal. A Kormoránnal adja elő a 'Csak egyszer sírtam' című dalt.

https://youtu.be/7qgl-0-OCdI 
Megjegyzés küldése