Házi joghurt készítése (Making Homemade Yoghurt)Tüzesen süt le a nyári nap sugára, az ég tetejéről a Frédi bá'ra. Fölösleges dolog sütnie oly nagyon, hisz a Frédi bá'nak így is nagy melege vagyon. (Nagy költőnk után szabadon).
Szóval a kínos rímek után vágjunk bele a mai mondandómba. Ismét oktatlak benneteket. Bevezetlek titeket a házi joghurt készítés titkaiba. De azért még előtte megosztok néhány gondolatot.
Thaiföldön a tejtermékek úgy 10-15  éve törtek be a piacra. Annak ellenére, hogy a thaiok emésztőrendszere más mint az európaiaké. Az ők emésztőrendszere a tejet nem tudja jól feldolgozni, hisz ősidők óta tej nélküli életet éltek. Szóval a  szervezetük a tejet határozottan nem kultiválja.  Jó, az amcsi és európai turistáknak a szállodákban a kontinentális reggelik mellé mindig volt tej, de a thaiok között soha nem volt elterjedve. És aztán jöttek a tv reklámok és egyre többen próbálták ki a tejivást. Az utak, utcák mentén mozgó tejivók nyíltak, ahová a thaiok esténként kiültek és iszogatták a tejet. Meg a tejből készült turmixokat, koktélokat. El tudom képzelni, hogy néhányan milyet fostak a tejivás után. Néha még mi, itt lakók is kiültünk melléjük egy-egy pohár turmixra. Egy nagy átkuk volt ezeknek az italoknak, az hogy mindent iszonyatosan édesre csináltak. A thaiok édes szájúak.
Majd ahogy az oroszok kiszabadultak hazájukból és ellepték a világot, ide is nagy tételben jöttek nyaralni , sokan , nagyon sokan ide is költöztek, irtó nagy területű orosz kolóniák, lakóparkok épültek. Szinte városok a városban. Nekik igényük lett azokra a termékekre, amiket hazájukban szerettek, többek a között tejre,  joghurtra, tejfölre, a kefirre, íróra, túróra és sajtokra. Az igények kielégítésére szükséges volt ezen termékek nagybani gyártására. Megjelentek hát a külföldi-thai vegyes vállalatok és csak gyártották, gyártották a tejből készült finomságokat. (Sajnos Túró Rudit nem készítettek). Még orosz-thai feldolgozó üzem is nyílt, azt hiszem Chonburiban, ahol aztán az oroszok szájíze szerint gyártott termékek lepték el  a közérteket, szupermarketeket. Jó ízűek, de a magyarral nem veszik fel a versenyt.  Aztán az USA és Európa oroszok elleni embargója elértéktelenítette a rubelt (eredetileg egy az egyben váltották) és a turisták és itt lakó oroszok létszáma a negyedére esett vissza. De hál istennek a tejtermékek gyártása nem szűnt meg. Sőt, egyre jobbakat gyártanak. Egyetlen egy nagy bibi van csak. Mégpedig az, hogy a különféle gyárak által gyártott termékeknél a gyártók mintha ár kartellt kötöttek volna egymással, minden termék közel egy árban van, de a legnagyobb baj persze az, hogy minden igen drága. Egy joghurt van csak ami viszonylag olcsó, a Yolida joghurt, ami ráadásul laktobacillust is tartalmaz, tehát igaziból az egyetlen egészséges joghurt itt.  Azt hiszem 4 deci 62 bahtba kerül.  A többi termék jószerével 100 baht felett van és 1.5 és  4 deci közötti az űrtartalma. A túró meg olyan drága, hogy le sem merem írni.

Ilyenkor lép közbe a magyar bölcsesség: MAGAD URAM, HA NINCS RABSZOLGÁD.
Pattaján abban a lakóparkban ahol én tengetem mindennapjaimat, vegyes náció él.  Élnek itt irániak és oroszok és még sok más nemzet fiai-lányai is. Kiderült, hogy ők mind-mind nagy tejtermék fogyasztók és például az irániak naponta 4-5 liter joghurtot is elfogyasztanak, de a legnagyobb poén, hogy nem veszik meg a drága portékákat, hanem ők maguk, házilag készítik el. Nyilván, hogy ez bogarat ültetett a mi kis 3 tagú magyar kolóniánkban is. Ebbe nekünk is bele kell vágni, biztattuk magunkat. Szégyen, nem szégyen, meg kell tőlük kérdezni, hogy ők hogyan is készítik. El is mondták, hogy hogyan csinálják. Kis változással máshogy csinálják az oroszok, az irániak, az indiaiak, de a végeredmény ugyanaz, saját maguk által készített joghurtot, tejfölt, kefirt, túrót készítenek és azt eszik, azzal főznek és irtó sokat spórolnak ezzel.  Először Gabi barátom kezdte el a megpróbálását és néhány próbálkozás után a kísérletét siker koronázta. Majd őt követte a Sanyi barátom. Ők az iráni és orosz módszert alkalmazták. Én renegát vagyok, harmadikként az indiaiak által készített joghurtba vágtam bele. És ennyi elő duma után jöjjön végre a lényeg, a joghurtkészítés receptje.

Joghurt indiai módon:
Hozzávalók (2 liter joghurthoz):
2 liter 100 százalékos tehéntej
1 csésze (2.5 deci) zsíros tejpor, ha sűrű joghurtot akartok csinálni
6 evőkanál friss joghurt. Ha egészséges anticandida joghurtot akarunk csinálni, akkor itt Pattaján a 6 evőkanál joghurt  Yolida joghurt legyen.  Ha ilyen joghurtunk nincs, akkor tegyünk a 6 evőkanál sima joghurtba acidophilus+bifidus port (ezek bélbarát baktériumok) és jól keverjük össze. Ez lesz az oltóanyag, az oltójoghurt. Magyarországon is kapható acidophilus+bifidusos joghurt, lehetőleg azt válasszátok oltó anyagnak. Ha a savanykásabb joghurtot kedvelitek, akkor tegyetek még bele néhány csepp citromlevet, de a magoktól megszűrve. Ha meg nem hisztek ezekben a dolgokban, akkor meg mindegy, hogy oltóanyagnak milyen joghurtot választatok. 

Elkészítés:
0. Ha sűrű joghurtot szeretnénk, akkor 2 deci tejet öntsünk egy nagyobb csészébe és tegyük bele a zsíros tejport és keverjük simára. Ha nem akarunk sűrű joghurtot, akkor ez a művelet kimarad.
1. Öntsd a 2 liter tejet egy nagy fazékba és melegítsd addig,  amíg forrni  kezd. Közben állandóan keverni-kavarni kell, hogy ne fusson ki, vagy nehogy lekozmáljon.
2. Ha felforrt, akkor kapcsoljuk le a tűzhelyet, vegyük le az edényt a tűzhelyről és öntsük bele a tejben simára elkevert tejport. Nagyon alaposan keverjük el, hogy a tejpor teljesen feloldódjon a forró tejben. Ha nem sűrű joghurtot akarunk, akkor ez a művelet is kimarad.
3. Ezután várnunk kell, hogy a tűzforró tej 44-46 fokra lehűljön. Ha van hőfokmérőnk akkor azzal könnyű ezt mérni, ha nincs, akkor a jó öreg népi módszert kell alkalmazni. A kihűlő tejbe időnként a kisujjunkat bele kell mártani és ha kibírjuk, hogy a kisujjunk benne legyen 10-12 másodpercig, akkor jó, akkor a tej már 44-46 fokosra hűlt le, ha nem bírjuk ki 10-12 másodpercig benne tartani  mert még olyan forró, akkor még az oltásra nem alkalmas. Többször kell próbálkozni a kisujjunkkal, nem olyan veszélyes ez, hamar belejöttök. Mondjuk az én kisujjam mindig vörös, de ki törődik ezzel?!
4. No, szóval, ha a tej lehűlt 44-46 fokra, akkor beleöntjük az oltójoghurtot és nagyon alaposan összekutyuljuk és simára keverjük.
5. Ezután a tejet átmerjük abba az edénybe, amiben tárolni fogjuk. Én egy 2 literes üvegedénybe szoktam átmerni. Mivel az üveg a hőtől könnyen reped, ezért az alábbi trükkel kell megoldani. Terítsünk le egy konyharuhát a konyhai pultra, majd arra tegyünk rá 2 nagy kést. És a tároló üveget a nagy kések élére helyezzük. A két kés éle elvezeti a hőt és így az üveg nem reped el. (a fotókon láthatjátok). Ha kannába merjük, akkor erre nincs szükség.
6. Nos, a meleg tejjel feltöltött edényt 5-6 órahosszára be kell burkolni rongyokkal és meleg helyre kell tenni. Én egy vastag törülközőbe szoktam becsavarni és a sütőbe rakom be. A sütőt 100 fokra hevítem és a benne lévő törülközővel körbecsavart edényt még 5-10 percig így melegítem, majd kikapcsolom. Ezzel a módszerrel felgyülemlik annyi meleg, hogy a tej joghurttá érlelődjön. Úgy 5 óra múlva már megnézhetjük, mert elvileg biztos, hogy kész van. Persze az  sem árt neki ha jóval hosszabb ideig tartod, érleled a melegen.
7. A kész joghurtot hűtőbe tesszük. Amikor jó hideg lett, akkortól kezdve fogyaszthatod. Eheted, főzhetsz vele, csinálhatsz turmixokat, stb. Amikor kinyitod a tároló edényt, fogod látni, hogy az érlelés során keletkezik több-kevesebb savó is, tejsavó. Én savósan szeretem. De ha a savót kicsöpögteted belőle, akkor egy krémesen lágy joghurt lesz a tulajdonod, mondhatom azt is, hogy tejföl szerű, vagy krémsajt szerű lesz az állaga. Bármelyik változata, vagyis savós, vagy nem savós, sokkal finomabb, mint a közérti.
Egy biztos, megéri házi joghurtot készíteni, főleg Thaiföldön, hisz a költsége így töredékébe kerül a bolti áraknak.
Én a kész joghurt feléből  egyből görög tzatzikit csináltam. Istenire sikerült. Majd annak a receptjét is fölrakom, bár lehet hogy ennek a népszerű görög ételnek a receptjét már mindenki ismeri.

Remélem a leírásból nem hagytam ki semmit. Ha valaki belevág és elakad, bátran kérdezzen.Megjegyzés küldése